SC Genemuiden heeft gisteravond het FinanXe Toptoernooi op z’n naam geschreven. Het won met 1-4 van Staphorst. Omdat Staphorst op eigen veld eerder won van HHC Hardenberg en Excelsior ’31 was Genemuiden de lachende derde.

De derby die ook in de derde divisie op het programma staat trok flink wat toeschouwers naar ’t Noorderslag. Toernooivoorzitter Jan Hof was tevreden met de publieke belangstelling voor het hele toernooi. „Voor oefenwedstrijden was het drukbezocht. Tegen HHC was het ’s morgens nog even spannend door de regen, maar gelukkig kon het doorgaan. We kijken terug op een geslaagd toernooi.”

Voor Staphorst was het duel met Genemuiden minder geslaagd. Trainer Joram Hendriks vond dat zijn ploeg te veel weggaf. „Het was gewoon onder de maat. De eerste wedstrijden vond ik ons zonder bal veel energie erin stoppen en aan de bal was het bij vlagen ook goed. Tegen Genemuiden gaven we te veel kansen weg. In de tweede helft hebben we veel door gewisseld en konden ze uitlopen. Het moet komende zaterdag tegen AWC anders. Dan is het voor de knikkers.”

Staphorst begon nog wel goed aan het duel met de eerste twee kansen voor Sander de Grote. Uit een corner kon uitblinker Berwout Beimers echter de 0-1 inkoppen. Binnen een minuut repareerde Staphorst de achterstand via een voorzet van Stan Haanstra en een doelpunt van Sander de Grote.

Via een strafschop kwam SC Genemuiden weer op voorsprong. Marc Magan schoot van elf meter raak en zorgde voor de 1-2 ruststand.

Staphorst liet via Stan Haanstra twee kansen liggen, waarna een vrije trap van Rutger Etten de knock-out betekende. Rens van Benthem bepaalde de eindstand op 1-4, waar Staphorst niet over mocht mopperen.

„Vandaag was het gewoon niet goed genoeg. Via standaardsituaties geven we te veel kansen weg en we hebben te weinig gecreëerd. Dat was tegen HHC en Excelsior anders”, blikte Hendriks terug. Tegen HHC was Rico Cordes namens Staphorst de matchwinner (1-0). In de tweede wedstrijd kwam Staphorst tegen Excelsior op een achterstand via een eigen doelpunt van Jasper Huizing. Daimen Schra en Sander de Grote hielpen Staphorst alsnog aan de zege (2-1).


door Erik Mensink
foto's Leo de Harder