Tiende Toptoernooi vv Staphorst 1 aug. van start. 

Opening seizoenvoorbereiding tegen HHC Hardenberg

Het Toptoernooi van vv Staphorst viert het tweede lustrum. Morgen trapt Staphorst tegen HHC Hardenberg af voor de officiële voorbereiding op het seizoen. Het is de tiende editie, waarbij ditmaal drie aansprekende tegenstanders naar het Noorderslag komen. Het duel met de tweede divisionist begint morgen om 20.00 uur.

Achter v.l.n.r.: Jan Hof, Tara Halfmouw, Popko Schuitema, Henrie Mussche. 
Voor v.l.n.r.: Jan Huls, Jan Vogelzang 
Foto: Leo de Harder

Het is ruim een week voor het startschot van het Finanxe Toptoernooi als de toernooicommissie van Staphorst samenkomt voor de laatste losse eindjes. Meteen ook de hernieuwde samenkomst van de selectie voor de eerste training richting het toernooi. Er moet dus even gekeken worden bij de training. „Maar we vergaderen óók”, klinkt voorzitter Jan Hof streng, met een knipoog. „Wel de notulen lezen.” Iemand moet de agenda bewaken. Al snel gaat het over de sportieve kansen van de eerste selectie dit seizoen. Zoals gebruikelijk legt Popko Schuitema aan de hand van namen en tactische bespiegelingen uit waarom Staphorst het beter gaat doen dan vorig seizoen. De meningen zijn verdeeld. „Volgende week gaan we ze in ieder geval in actie zien”, zegt Jan Hof.

Het Toptoernooi ontstond elf jaar geleden, zo weet Schuitema nog. „We gingen daarvoor in de voorbereiding naar een toernooi in Oosterwolde. Op zich een mooi toernooi, maar onze fans hadden daar weinig aan. Bovendien moesten we meerdere keren die kant op. Waarom organiseren we zelf geen toernooi? De vraag werd gesteld en beantwoord. Zo ontstond in 2012 het Toptoernooi, met verschillende topploegen uit het amateurvoetbal. Sindsdien is het één keer niet doorgegaan door corona. Daarom vieren we dit jaar het tweede lustrum.

”De aansprekende tegenstanders van dit jaar zijn HHC Hardenberg (dinsdag 1 augustus, 20.00 uur), Excelsior’31 (zaterdag 5 augustus, 14.30 uur) en SC Genemuiden (dinsdag 8 augustus, 20.00 uur). „We hadden meer tegenstanders willen hebben, maar die tijd was er niet”, legt Jan Hof uit. „Op 12 augustus spelen we al de eerste voorronde van de KNVB Beker tegen AWC. Ze hebben dus maar drie oefenwedstrijden. Daar hebben we in de vorm van dit toernooi wat prestige en leuke prijzen aan gekoppeld. De nummer 1 krijgt duizend euro, aflopend tot nummer 4 met tweehonderdvijftig euro. Daarnaast gaat er duizend euro naar het goede doel: Stichting Welzijn Staphorst-IJhorst-Rouveen.”

Bedrijfsleven blijft steunen

De toernooicommissie bestaat uit Jan Hof, Popko Schuitema, Jan Vogelzang, Jan Huls, Henrie Mussche, Johan Kruidhof, Yoni Troost, Indi Troost en Tara Halfmouw. Ze organiseren niet alleen het Toptoernooi, maar ook vijf andere toernooien, waar elk een aparte sponsor aan verbonden is. Finanxe heeft voor het vijfde jaar z’n naam aan het Toptoernooi verbonden. „Het is ons gelukt om weer een mooi aantal sponsoren aan het toernooi te koppelen. Na Corona waren we bang dat het in zou zakken, maar het bedrijfsleven blijft ons steunen en daarvoor zijn we het dankbaar”, aldus Jan Vogelzang.

Het toernooi vormt het startpunt van de officiële voorbereiding. De nieuwe trainer Joram Hendriks had de nieuwe selectie in de laatste week van juni en eerste week van juli ook al even bij elkaar. Dit blok stond in het teken van kennismaking en verwachtingen uitspreken. „Het was fijn om al even bij elkaar te zijn en we hebben twee wedstrijden gespeeld. Nu zijn we sinds vorige week weer bezig, maar door vakanties nog niet helemaal compleet”, vertelt Joram Hendriks. „Ik merk dat er veel energie in de groep zit en er een goede beleving is. We gaan de wedstrijden gebruiken om op te bouwen. De eerste wedstrijd zullen de meesten 45 minuten spelen. Het tweede duel ruim een uur en de derde werken we naar een hele wedstrijd toe. Tegen AWC moeten we er staan.”

De trainingen en wedstrijden staan in het teken van de organisatie. Hoe gaat de nieuwe groep verdedigen en aanvallen. „Aan patronen werken. Hoe willen we opbouwen, waar willen we druk zetten, aanvallen en hoe gaan we verdedigen. Er heerst een positieve sfeer en dat is goed. Er is veel werk te doen.”

Door Erik Mensink maandag 31 juli 2023